Return to site

Najboljši ameriški praznik ni črni petek ampak je dan hvaležnosti

Nakupovanje nam začasno izboljša razpoloženje, hvaležnost pa trajno

broken image

Ta teden Američani praznujejo dan hvaležnosti, ki je - vsaj s psihološkega stališča - najboljši in najbolj zdrav ameriški praznik. Pri nas je ta praznik žal porinjen ob rob in se namesto njega govori samo o črnem petku.

Slovenci smo pač takoj za vsako neumnost, ki si ji izmislijo ameriški trgovci, kot je na primer nakupovalna mrzlica za črni petek, branimo pa se tistega, kar bi bilo za nas res dobro in zaradi česar črni petek sploh obstaja - torej praznovanja samega dneva hvaležnosti. Le malokdo namreč ve, da ima hvaležnosti pozitiven učinek na duševno zdravje.

Hvaležnost pozitivno vpliva na naše duševno zdravje

Dan hvaležnosti bi morali pravzaprav praznovati vsak dan, je pa vsekakor bolje kot nič, če se nanjo spomimo in jo prakticiramo vsaj enkrat letno. V časih masovnega potrošništva namreč prepogosto misimo samo na tisto česar še nimamo (pri tem pa se sploh ne vprašamo ali to resnično potrebujemo ali ne) in povsem pozabimo na vse to kar že imamo in kar smo že dosegli.

Življenje v potrošniški družbi je tako lahko po eni strani zelo udobno, po drugi pa škodljivo saj nas kar naprej vabi k novim in novim nakupom. Ti pa prinesejo samo trenutno zadovoljstvo in ne tiste prave sreče in notranjega miru, ki ga najbolj potrebujemo.

S potrošništvom je torej nekako tako kot s kajenjem. Nakup nove obleke ali igračke nam prinese trenutno in kratkotrajno ugodje, na dolgi rok pa povzroča škodo saj nismo nikoli zares zadovoljni. Posledica tega je, da imamo ves čas občutek, da nam nekaj manjka, ne zavedamo pa se za koliko stvari in ljudi v našem življenju smo lahko hvaležni.

Ko izrazimo hvaležnost in se zavemo svojih blagoslovov, se zgodi nekaj neverjetnega. Namesto pritoževanja in usmerjanja pozornosti na vse kar vidimo kot negativno ter večnega hlastanja za vedno novimi produkti in užitki nas prevzame občutek globjega zadovoljstva in povezanosti s tistimi, ki so nam v življenju pomagali in nam stali ob strani.

Občutek hvaležnosti nam pomaga ceniti vse kar že imamo in ko enkrat za spremembo usmerimo pozornost v to smer ugotovimo, da tega le ni tako zelo malo kot se nam je zdelo. Prav zato bi morali tudi pri nas praznovati dan hvaležnosti, črni petek pa raje odriniti ob rob in na potrošništvo vsaj za kakšen dan pozabiti.

Mateja Klarič

Psihologija z Matejo