Return to site

Zakaj bi moral vsak kdaj k psihologu

Živimo v zelo stresnih časih, ko se soočamo z negotovostjo na področju zaposlovanja in ohranjanja zaposlitve, raznimi pritiski doma in na delovnem mestu, strahovi in tesnobo, zastrašujočimi posledicami globalnega segrevanja, vsemu temu pa se je za povrhu vsega zdaj pridružila še korona.

Glede na vse kar se trenutno dogaja pri nas in po svetu bi bilo naravnost čudno, če vsak od nas vsaj občasno ne bi podlegel stresu in potreboval pogovora s psihologom.

Kaj lahko psiholog naredi za vas

broken image

Veliko ljudi zmotno meni, da se psihologi ukvarjamo z duševnimi boleznimi in da obisk pri psihologu pomeni, da je človek duševni bolnik ali pa celo zrel za umobolnico. To seveda nikakor ne drži.

Z duševnimi boleznimi in hujšimi težavami se ukvarjajo specialisti - psihiatri in klinični psihologi, splošni psihologi pa se ukvarjamo z razumevanjem človekove duševnosti na sploh. To vključuje vse od motivacije in komunikacije pa do preventive in ohranjanjanja duševnega in telesnega zdravja.

Še zlasti v kriznih časih bi moral res vsak kdaj na pogovor k psihologu. Če ne zaradi drugega že zato, da se pogovori in da mu že zato ker lahko z nekom deli svoje breme nekoliko odleže.

Namesto tega pa si, ne glede na to kako težko nam je, pred drugimi pogosto nadenemo masko in se pretvarjamo, da je vse v redu, čeprav se v resnici počutimo vse prej kot dobro. S svojimi težavami nočemo obremenjevati svojih bližnjih in prijateljev.

To je razumljivo poleg tega pa naši bližnji in prijatelji navadno niti niso usposobljeni za to, da bi nam v takih primerih lahko pomagali in nudili ustrezno podporo. Že zato je dobro, da se o svojih težavah pogovorite s strokovnjakom.

Koliko ur svetovanja potrebujete

Dobre rezultate in opazne spremembe na bolje lahko dosežemo že po nekaj srečanjih. Velikokrat zadošča že 5 do 10 srečanj, lahko pa tudi manj, če problematika in življenjska situacija uporabnika nista preveč kompleksni. V primeru globjih in zastaranih težav pa bo potrebna daljša obravnava.

Udeležite se delavnic

Na delavnicah obravnavamo teme kot so strah pred smrtjo, čuječnost, komunikacija, motivacija, obvladovanje stresa in tesnobe ter sproščanje. Vključujejo do največ 5 udeležencev. V času poosternih ukrepov zaradi koronavirusa se skupinske delavnice ne izvajajo.

Kaj pa cena?

V času epidemije koronavirusa na vse cene velja 50% popust. Cena svetovanja je tako zelo dostopna in znaša 25 evrov na uro za svetovanje preko videa ali v ordinaciji in 15 evrov na uro za svetovanje po telefonu. Uporaba storitev v Zdravstveno vzgojnem centru je brezplačna, so pa storitve tam na voljo le v omejen obsegu pa tudi čakalna doba je daljša.

Mateja Klarič

Psihologija z Matejo