Pogosta vprašanja
broken image

Katera oblika srečanja je najbolj primerna  - osebno, preko spleta ali telefona?

Najboljši dobri opciji sta osebno srečanje in srečanje preko videa, čeprav je tudi delo preko telefona za lažje težave lahko uspešno. Razlogov, ki govorijo v prid osebnim in video srečanjem je več.

Eden glavnih je komunikacija. Ljudje namreč ne komuniciramo samo z besedami in tonom glasu, pač pa tudi (ali pa celo še bolj) z izrazom na obrazu, gestami ter držo telesa. Pri osebnem pogovoru in pri delu preko spleta je to vidno, kar omogoča veliko bolj kakovostno delo.

Delo preko telefona je okrnjena oblika srečanja, ki je namenjena predvsem socialno ogroženim, ki si sicer svetovanja ne bi mogli privoščiti in pa starejšim, ki jim uporaba sodobnih tehnologij povzroča težave. Za uporabo določenih tehnik delo preko telefona sploh ni primerno.

Kako poteka delavnica za premagovanje stresa, tesnobe in paničnih napadov?

Delavnico izvajam individualno - polno se torej posvetim vsakemu posamezniku posebej glede na specifične stresorje, ki jih doživlja in osebno situacijo. Ker je delo individualno, vam ni treba svojih težav razlagati pred drugimi in poslušati njihovih težav, kar je lahko že samo po sebi stresno.

Delavnica traja 2 uri, na njej pa se naučite prepoznati vse, tudi skrite vire stresa ter ustaviti in obvladati prve znake tesnobe preden prerastejo v kaj hujšega, na primer v napad panike. Ob koncu delavnice dobite tudi po meri narejen plan dejavnosti in priporočila, ki vam  pomagajo pri premagovanju stresa, tesnobe in paničnih napadov.

Zaradi kovida delavnica poteka preko spleta, kar olajša delo in komunikacijo, saj nam ni treba nositi mask. 

Katere tehnike in pristope uporabljate?

Pri svojem delu uporabljam različne pristope, odvisno od primera in posameznika. Med temi so npr. kognitivno vedenjske tehnike, različne tehnike sproščanja, čuječnost, prepoznavanje in odstranjevanje nefunkcionalnih in omejujočih vzorcev iz preteklosti, pa humanistični pristop Carla Rogersa pri katerem je poudarek na sprejemanju, empatiji in osebnostni rasti, ki jo lahko dosežemo skozi izzive s katerimi se soočamo. Velik poudarek je tudi na izboljšanju komunikacije in postavljanju mej ter temu, da se znamo postaviti zase, saj je pogosto ravno to, da pri tem nismo učinkoviti vir vseh težav. Ker pa je vsak človek svet zase, je treba v resnici za vsakega pristop izoblikovati po meri, z upoštevanjem in spoštovanjem tega kdo in kakšen je ter kakšne izkušnje so ga izoblikovale.

Zakaj potrebujete moje osebne podatke in kako jih uporabite?

Vaš naslov potrebujem zato, ker je to obvezen podatek na računu. Vaš rojstni datum pa potrebujem zato, ker je starost eden pomembnih dejavnikov, ki jim moram pri svojem delu upoštevati. Teh infomacij ne uporabim za noben drug namen od navedenega.

K varovanju teh in vseh drugih informacij ter vsebin srečanj me zavezujeta tako zakon o varstvu osebih podatkov kakor tudi poklicna molčečnost. Oboje jemljem z vso resnostjo.

Kdaj in kako lahko plačam račun?

Na dan srečanja vam račun pošljem po e-pošti. V primeru, da e-pošte ne uporabljate, ga dobite osebno ali po pošti v papirni obliki. Na računu je QR koda, ki jo lahko enostavno skenirate z mobilnim telefonom v mobilni banki ali denarnici. Če te opcije nimate, ga lahko plačate preko spletne banke ali na banki oz. pošti osebno, enako kot plačujete položnice.

Udeležbo na delavnicah je treba plačati vnaprej.

Zaenkrat plačila z gotovino ali kreditno kartico niso možna. Priporočamo pa uporabo spletne denarnice mBills saj vam ta omogoča, da račune plačujete brez provizije.

Kako potekajo osebna srečanja v času Covida-19?

 Ker imamo v družini visoko rizično osebo, osebna srečanja trenutno niso možna.

Sicer pa v času pandemije Covida-19 še posebej pazimo na varnostne ukrepe. V primeru osebnega obiska to pomeni, da se srečanje ne smete udeležiti v primeru slabega počutja in kakršnihkoli znakov, ki bi nakazovali na prehlad ali druge simptome koronavirusa.

Prav tako na osebna srečanja ne smete, če ste bili v zadnjih 14 dneh pred srečanjem v stiku z obolelo osebo in se potem niste testirali ter preverili ali ste se okužili tudi sami.

Drugi ukrepi so, da osebna srečanja potekajo bodisi na prostem ali pa v zračenem prostoru s samo eno osebo naenkrat. Srečanja ne trajajo dlje kot 60 minut. Obvezna je uporaba maske pri čemer morate imeti pokrita tako usta kot nos. Razdalja med osebama mora biti ves čas srečanja večja kot 1,5 metra. Ob vstopu si obvezno razkužite roke.

Med vsakih srečanjem je najmanj 30 minut pavze in še dodatnega zračenja prostora ter razkuževanja stola in kljuke na vratih.

Lahko v času omejitev gibanja pridem na osebni pogovor iz druge občine?

Lahko! Inštitut za lepšo prihodnost v okviru katerega deluje Psihologija z Matejo je namreč registriran za zdravstveno dejavnost. To pomeni, da lahko pridete na svetovanje tako kot lahko pridete v drugi občino tudi zaradi drugih zdravstvenih storitev. Pred vašim terminom vam po mailu pošljemo potrditev termina, ki jo lahko pokažete policistu v primeru kontrole.

Mateja Klarič

Naročite se lahko preko spleta ali po telefonu 030 305 438